Guide: Låna med betalningsanmärkning

Att låna med betalningsanmärkning är inte lika enkelt och heller inte lika billigt som att få ett lån när du inte har anmärkningar. Men det är långt ifrån omöjligt att få ett bra lån med betalningsanmärkning om du följer dessa steg:

  1. Utvärdera dina förutsättningar
  2. Bestäm hur mycket och hur länge du vill låna
  3. Välj en typ av lån som passar dig
  4. Ansök, med eller utan kreditupplysning
  5. Jämför erbjudanden
  6. Välj det billigaste lånet

Utvärdera dina förutsättningar

Om du har fått en eller flera betalningsanmärkningar på grund av att du har svårt att betala dina skulder ska du inte låna igen, om det inte är alldeles nödvändigt. Har du flera betalningsanmärkningar, många förfrågningar och en låg inkomst måste du tänka efter en extra gång innan du lånar igen. I det fallet kommer du nämligen att få betala ganska mycket mer ränta och/eller avgifter. Att låna med betalningsanmärkning är alltid dyrare än att låna utan betalningsanmärkning. Är det du lånar till värt pengarna även när du lagt till kostnaderna för lånet?

Om du har har möjlighet att förbättra din kreditvärdighet, kanske genom att vänta tills någon betalningsanmärkning har försvunnit kommer du att kunna få ett billigare lån.

Bestäm hur mycket och hur länge du vill låna

När du ansöker om ett lån behöver du bara ange två parametrar. Hur mycket du vill låna och hur lång återbetalningstid du vill att lånet ska ha. Lån som löper under lång tid har lägre ränta och du betalar dessutom mindre per månad. Det kan vara lockande att låna med betalningsanmärkning och välja så lång återbetalningstid som möjligt. Problemet är bara att du betalar mer totalt sett ju längre tid du tar på dig. 

Du ska bara låna så mycket som du behöver men att ta ett lite större lån kan ofta vara en bättre idé än att låna med betalningsanmärkning gång på gång. Små lån kostar nämligen mer sett till hur stort belopp det gäller. Att låna 4 000 kronor tre gånger kostar betydligt mer än ett lån på 12 000 kronor.

Välj en typ av lån som passar dig

Om du bara ska låna lite pengar och behöver dem så fort som möjligt ska du ansöka om sms lån eller någon annan typ av snabblån. Vill du ha ett lån på över 10 000 kronor är det i första hand privatlån du ska titta efter. Det är lån utan säkerhet som du kan använda till vad du vill. 

Du kan också låna med betalningsanmärkningar på ett sätt som sänker dina räntekostnader istället för att låna till konsumtion. Om du tycker att det låter som en bra idé ska du ansöka om ett samlingslån (kallas även hopbakslån). Ett sådant lån använder man till att betala tillbaka små lån och krediter med hög ränta. Det lönar sig om räntan på samlingslånet är lägre. Det är dessutom mer praktiskt att bara ha ett enda lån att betala tillbaka på än många små.

Ansök, med eller utan kreditupplysning

När du bestämt dig för hur mycket du ska låna och vilken avbetalningstid du vill ha är det bara att signera en låneansökan. Använder du vår jämförelsetjänst får du besked från flera långivare som kan tillmötesgå dina krav. De erbjudanden som skickas till dig är baserade på din kreditvärdighet. Alla långivare tar alltså en kreditupplysning. Det kan leda till många förfrågningar och det sänker tyvärr kreditvärdigheten. Undantaget är om du ansökt om lån utan kreditupplysning. Att låna utan kreditupplysning innebär att en ny förfrågning inte sparas och att gamla förfrågningar inte har någon betydelse för din kreditvärdighet. Det är en stor fördel om du ofta behöver låna med betalningsanmärkning.

Jämför erbjudanden

När du väl sitter ner med ett antal erbjudanden om att få låna med betalningsanmärkning väljer du det som passar dig bäst. Räntan kan skilja sig åt ganska mycket. Om du ansökt om att få låna ett mindre belopp med betalningsanmärkning spelar även avgiften en stor roll för den totala kostnaden på lånet. Det finns en del andra saker som det kan vara klokt att jämföra:

  • Hur höga dröjsmålsavgifter läggs på om du är sen med att betala?
  • Hur snabbt kan du få in dina pengar på kontot?
  • Kan du lösa lånet i förtid?
  • Går det att förlänga återbetalningstiden om du skulle ha behov av det?

Välj det billigaste lånet

När du hittat ett lån med betalningsanmärkning du vill ha bekräftar du intresse. Sedan kommer pengarna. Hur snabbt det går beror framförallt på vilken bank du och långivaren använder. Ofta kan du låna med betalningsanmärkning och få pengarna redan samma dag.