Att få lån med betalningsanmärkningar och skulder

När det kommer till lån med betalningsanmärkningar och skulder finns det många frågor. Vi har valt ett upplägg där vi svarar på de vanligaste frågorna om vad som gäller kring denna typ av lån.

Kan man verkligen få ett lån med betalningsanmärkningar och skulder?

Jadå! Det är lite svårare än att få ett lån om du inte har några betalningsanmärkningar men det är fullt möjligt i Sverige idag att få ett lån med betalningsanmärkningar och skulder.

Hur många betalningsanmärkningar får man ha?

Det finns ingen fast gräns för det utan det är upp till varje långivare att bestämma hur många betalningsanmärkningar du får ha. Vissa har en gräns vid en enda anmärkning, andra kan tillåta tio stycken om du trots det anses ha bra förutsättningar att betala tillbaka lånet. Vanligtvis är det avgörande hur gamla dina betalningsanmärkningar är. Har du precis fått en betalningsanmärkning så är det mer graverande än om du har en gammal betalningsanmärkning som ändå snart kommer att försvinna.

Går det att låna med betalningsanmärkningar och skulder som är obetalda?

Nästan alla vuxna har någon form av skuld. Kanske ett bolån eller i form av studiemedel. Att låna med betalningsanmärkningar och skulder är alltså helt normalt. Det går dock en skarp gräns vid skulder till Kronofogden. Du kommer inte att kunna få ett lån ifall du har ett aktivt skuldsaldo och Kronofogden gör utmätningar av din lön. I det läget anses risken vara för stor att långivaren kommer att får tillbaka sina pengar.

Innebär inte samlingslån och skuldsanering att man får lån trots skulder?

Skuldsanering är en kraftfull insats som kan liknas vid refinansiering av dina befintliga lån och krediter i Kronofogdens regi. Vissa lån kan till och med avskrivas. Det är dock inte många svenskar som beviljas skuldsanering utan det är en extrem och sällsynt åtgärd. Det krävs att du uppfyller väldigt specifika villkor för att skuldsanering ska kunna beviljas. Ett samlingslån, eller hopbakslån som det också kallas, går att få om du har betalningsanmärkningar men inte om du har en skuld till Kronofogden. Med ett samlingslån betalar du tillbaka flera små skulder med ett större lån som har bättre ränta.

Hur kan man kompensera för betalningsanmärkningar?

Många banker och kreditmarknadsinstitut säger tvärnej till att låna ut om du har så mycket som en enda betalningsanmärkning. Då finns det inget du kan göra för att kompensera för det. Om eventuella betalningsanmärkningar istället är en av flera faktorer som avgör ifall du får låna tas stor hänsyn till hur mycket du tjänar. Om du lånar ett lägre belopp och har en bra fast inkomst så är det inte säkert att betalningsanmärkningen kommer att påverka din kreditvärdighet negativt. Du kan också neutralisera eller minska den negativa effekten av betalningsanmärkningar genom att ha en medsökande, en borgenär eller en säkerhet för lånet, i de fall då detta är ett godkänt alternativ.

Kostar det mer att låna med betalningsanmärkningar och skulder?

Ja, de flesta långivare i Sverige sätter individuella räntor. Om din kreditvärdighet är låg, vilket den i regel är om du har betalningsanmärkningar, betalar du alltså mer för samma belopp än om du har det gott ställt. Anledningen till det är att statistiken visar att det är större risk att en låntagare med låg kreditvärdighet inte kan betala tillbaka sin skuld.

Vad ska man tänka på innan man tar ett lån med betalningsanmärkningar och skulder?

Först och främst gäller det att värdera nyttan med det du köper i relation till vad du får betala när du vägt in kostnaden för lånet. Om din ekonomi redan är lite trasslig är det extra viktigt att ett nytt lån inte förvärrar situationen. Om du behöver låna för att betala av ett lån ska räntan på det nya lånet helst vara lägre än det du redan har. Du ska dock inte vara alltför rädd för att låna. Ett väl valt lån med betalningsanmärkningar och skulder kan ibland hjälpa dig att få rätsida på ekonomin eller innebära att du sparar pengar.

Lönar det sig att jämföra lån om man har betalningsanmärkningar?

Marknaden för lån med betalningsanmärkningar och skulder är stor i Sverige. Det finns flera aktörer som erbjuder detta och det lönar sig alltid att jämföra lån innan du bestämmer dig för vilket du ska ansöka om. Skillnaderna i lånens totala kostnad kan faktiskt vara större när det gäller lån med betalningsanmärkningar och skulder. Glöm inte att även jämföra förseningsavgifter och dröjsmålsränta, om du inte är helt säker på att du alltid kommer ihåg att betala i tid.