Hopbakslån för att samla dina lån

Hopbakslån är ett av flera namn på ett koncept som blivit väldigt omtalat på lånemarknaden den senaste tiden. Samlingslån är en synonym till hopbakslån och den här typen av utlåning kan också kallas för refinansiering. Enkelt uttryckt kan man säga att ett hopbakslån är ett lån som bakar ihop flera mindre lån till ett större.

Det finns två stora fördelar med hopbakslån

Poängen är att hopbakslånet ska ha bättre ränta än lånen du bakar ihop. Det innebär att du kan betala tillbaka flera lån med hög ränta och på så sätt spara pengar i och med att du sänker dina räntekostnader. Den andra fördelen är att det naturligtvis är enklare att hålla reda på ett större lån än flera små. Det är inte lika troligt att du glömmer en avbetalning och du behöver heller inte lägga ner lika mycket tid på att sköta din ekonomi, förutsatt att du blir beviljad ett hopbakslån.

Hopbakslån är något som är mycket välkommet i många hushåll som gjort snabblån och kreditköp till en del av ekonomin. I vissa fall kan hopbakslånet fungera som en form av skuldsanering som hindrar att skulder går till inkasso eller till och med Kronofogden.

Vad krävs för att få ett hopbakslån?

Om du har onödigt många smålån och har gjort inköp på kredit är det mycket troligt att du skulle tjäna på ett hopbakslån. Vad krävs då får att man ska få ett? Först och främst måste du uppfylla de grundläggande krav som gäller alla i Sverige, oavsett vad det handlar om för typ av lån:

  • Du ska ha fyllt 18 år. Vissa långivare har 20 eller 21 år som nedre gräns.
  • Du måste vara skriven på en svensk adress och ha ett svenskt bankkonto.
  • Du får inte vara skyldig Kronofogden pengar.

Vilka krav som gäller utöver dessa är olika mellan olika långivare. Ibland får du inte ha några betalningsanmärkningar och det är också vanligt att långivaren satt en gräns för hur många förfrågningar du får.

Det är vanligt att en långivare kräver att du tjänar minst 100 000 kronor om året och att det framgår att du gör det i din deklaration. När det gäller hopbakslån är det extra viktigt att du har en fast inkomst som är ganska hög i förhållande till hur mycket du vill låna.

Det går att få hopbakslån med betalningsanmärkningar och många förfrågningar

Låntagare som har ett behov av att ta ett hopbakslån har i regel dragit på sig en hel del förfrågningar och kanske även någon betalningsanmärkning. Det är helt enkelt den målgruppen som långivare med hopbakslån vänder sig till. Så länge du inte har ett skuldsaldo har du bra chans att få samla dina lån. Om du har så många betalningsanmärkningar och förfrågningar att din kreditvärdighet bedöms vara väldigt låg får du dock räkna med att betala mer i ränta än om din ekonomi är bra.

Vad ska man tänka på innan man ansöker om ett hopbakslån?

Det är en del saker som du bör ha tänkt igenom om du vill att ett hopbakslån ska få önskad effekt och sänka dina lånekostnader.

Jämför lån

Du ska alltid jämföra lån innan du bestämmer dig för vilket du ska teckna. Det finns flera hopbakslån på marknaden och hos oss kan du få hjälp att hitta ett som passar just dig. Det kan i vissa fall löna sig att jämföra hopbakslån med andra typer av lån. Ett större privatlån kan användas på samma sätt som ett hopbakslån.

Pröva igen om du blir nekad

Om din ansökan inte blir beviljad hos en långivare kan du alltid testa en annan. Eller så ändrar du storleken på beloppet och/eller återbetalningstiden. Det kan öka dina chanser att bli beviljad ett hopbakslån. 

Var noga med återbetalningstiden

Om du har tagit några lån med halvdan eller till och med dålig ränta som ska vara återbetalda snabbt kan det vara lockande att byta ut dem mot ett hopbakslån med lång återbetalningstid. Då kan du sänka dina månadskostnader ganska drastiskt. Tänk dock på att lånet kostar mer totalt ju längre återbetalningstid du väljer.

Låna inte extra mycket

Det bästa sättet att använda ett hopbakslån på är i de flesta fall att betala tillbaka dyrare lån med hela beloppet. Du ska inte låna lite extra bara för att du kan. Det kommer i så fall att innebära att du får högre lånekostnader i och med hopbakslånet.